Дестилација
Дестилација је важна
фармацеутско-технолошка операција.
Она се састоји у претварању течности помоћу
топлоте у пару , а хлађењем – кондензовањем – паре поново у течност.
Примењује
се при изради неких фармацеутских препарата, за одвајање једне течности од
друге из раствора на основу различитих тачки кључања. Дестилација се у
фармацеутској пракси највише користи за добијање пречшћене воде.
Обавља се у специјалним апаратима за
дестилацију – котлови – дестилациони апарати. Котлови за
дестилацију израђени су од квалитетног (неутралног) стакла – за дестилацију
мањих размера или од сребра, калаја или
од нерђајућег челика – за веће количине. При коришчћењу бакарних судова они
морају бити беспрекорно калајисани, јер бакар прелази у дестилат и може
катализовати аутооксидацију лекова који се лако оксидишу (адреналин, витамин
Ц).
Уређаји за дестилацију састоје се из :
упаривача -
евапоратор
система за одвођење паре
кондензатора
евакуатора – за одвођење гасова
сабирника у који се
скупља дестилат.
Ови уређаји могу да се загревају
- директним пламеном,
- воденом паром или
- електричном енергијом.
Техника извођења дестилације је једноставна.
Неопходно је водити рачуна о извесним појединостима.
. Суд за дестилацију се пуни само до 2/3 свог волумена , јер ако би био пун,
течност би прелазила у кондензатор без дестилације
- На самом почетку дестилације пусти се водена
пара да 5 минута пролази кроз апаратуру без хлађења, што омогућава да се паром
стерилише сама апаратура.
- Прва десетина (10%) дестилата се баца јер може
да садржи растворен амонијак и угљен диоксид.
- Дестилација се прекида када у котлу остане мала
количина воде (10%).
- Топлота не треба да се доводи у великим
количинама у упаривач јер би се у том случају развијала водена пара која би
собом носила и капљице воде. На тај начин не би се добио чист дестилат.
- Када се дестилатор загреје и отпочне
дестилација даље загревање потребно је само толико да би се надокнадили губици
тополте.
- 1l воде дестилацијом се добије око 750ml воде.
Са аспекта економичности дестилација је скуп
процес па се зато данас све више користе уређаји посебно конструисани као
дестилатори који раде на принципу трермокомпресије, где се за загревање воде
користи пара из самог процеса. Компресор
који је уграђен у уређај усисава пару из упаривача , где ствара вакуум и на тај
начин снижава води тачку кључања.
Апарати са вишеструким ефектом – низ више
агрегата који функционишу под различитим притисцима.
Нема коментара:
Постави коментар